for flexible casting

Stockholm AB

MSC

Företaget MSC Stockholm AB bildades i december 2019 av Mats Eriksson.


Företagets intention är att tillhandahålla en metod med tillhörande produkter, som gör gjutning mer flexibelt, enkelt och därmed roligt. Metoden passar för såväl nybörjare som mer erfarna silversmeder, eftersom den är nästan lika enkel som 'vanlig' sandgjutning eller gjutning i värmetåligt gips. Skillnaden är att man med MSC metoden (Multi Segment Casting) kan gjuta betydligt fler former, genom att problemet med s.k. underskär (undercuts) reduceras.


Efter ett antal intervjuer med mer erfarna silversmeder, som väljer att leja gjutningen, kan MSC öka experimentlustan, eftersom man kan testa sin modell innan man skickar iväg den för gjutning i många exemplar. Med MSC kan man dock också gjuta flera kopior, med värmeresistent gips. Gjutformen och modellen bevaras alltid, med undantag av sandgjutning, där gjutformen förstörs. 


MSC är förstås inte begränsad till silver/guldsmide och dimensionerna på gjutflaskorna kan skalas utan större svårigheter. Metoden kan därför vara till glädje även för t.ex. skulptörer som gjuter i brons eller liknande.


En uppskalad version av MSC skulle också vara till nytta inom industrigjutning, dels för att minska kostnaderna (sk. precisionsgjutning kan bli onödig för vissa former, t.ex. spiraler, gängor, borrar, etc), dels för att metoden lätt kan automatiseras.Lite kort om migJag är 57 år och bor på Södermalm i Stockholm med min katt Lisa.


Jag har alltid varit intresserad av naturvetenskap och framförallt matematik. Läste kemi och matte på KTH och Stockholms Universitet, vilket resulterade i att jag disputerade i teoretisk kemi 1995 (främst datorsimuleringar av stora molekyler) på Karolinska Institutet. Efter några år som forskare i USA och UK, tröttnade jag på att resultaten från simuleringarna rätt ofta inte stämde med experimenten, datorerna var helt enkelt för långsamma på 90-talet...

Roligaste momenten var nog datorgrafiken, med alla vackra former på stora proteiner och DNA spiraler.


Måleri har också varit ett intresse under hela livet och runt 2004 sadlade jag om och började måla. Jag höll på så gott som dagligen i många år och hade ett antal utställningar i Sverige, främst i Stockholm.

Jag har samlat en del målningar på denna hemsida.

För ca 4 år sedan började jag också med silversmide. Det tog gradvis över måleriet och numera har jag en liten silververkstad där jag kan göra det mesta. Har alltid fascinerats av tredimensionella former, vilket ledde mig till sandgjutning.


Jag upptäckte rätt snabbt begränsningarna med sandgjutning och för drygt ett år sedan började idén om MSC att gro....


MSC Stockholm AB, org. nr. 559233-9245, Folkungagatan 126, lgh 1504, tel. 0760 36 95 95, e-mail: msc.stockholm.ab@gmail.com.Innehar F-skatt, momsreg./VAT-nr. SE559233924501