Lär dig grunderna i sandgjutning med den nya MSC metoden!


Kurser på Birkagården i Stockholm


Datum                       Tider       Pris


26-27/2-2022            10-17     2500 kr

26-27/3-2022            10-17     2500 kr

14-15/5-2022             10-17     2500 kr


Kurserna är inte bokningsbara ännu, Birkagården lägger upp kursen på deras sidor. Jag lägger upp länkar dit när detta skett


Kursens innehåll


Du får lära dig att tillverka gjutformen för modellen i sand, som normalt tillverkas på 20-60 minuter. Därefter gjuter du i formen med silver eller med brons eller mässing om du föredrar det. 


Om du är nybörjare inom silversmide är det väl lämpligt att upparbeta gjutgodset till ett färdigt smycke.

Du får då en grundläggande kunskap i de vanligaste förekommande momenten såsom, sågning, slipning, polering och eventuellt oxidering och lödning.

Det står dig förstås fritt att göra upparbetningen efter kursens slut också.


På kursen möts både nybörjare och de som hållit på i flera år. Alla arbetar på sin egen nivå med individuell hjälp längs vägen.

Gruppens storlek (max 6 deltagare) ger varje deltagare större tillgång till individuell handledning.


Lämpliga förberedelser inför kursen


För att få ut som mycket som möjligt av kursen är det bra om tittar på en kort introduktionsvideo (drygt 2 minuter) innan kursen startar, så att du förstår principerna med MSC. Videon finns på under 'MSC -Grunderna' på hemsidan. Titta också gärna på ett par videos hur gjutformarna kan tillverkas, som också finns på den här siten.


I god tid innan kursstarten får du ett email med några bilder på modeller som kan gjutas med MSC, men inte med traditionell sandgjutning. Modellerna fungerar mest som en inspirationskälla för tillverkning av egna modeller. Flera modeller kommer att finnas på plats, så du kan förstås använda någon av dessa modeller.


Kursledare


Mats Eriksson, f.d. forskare i kemi, målerikonstnär och numera silversmed och uppfinnare.  Mats utvecklade MSC metoden under ca ett år, och gjutformarna har funnits på marknaden i ett drygt år.  Svensk patentansökan för MSC metoden har blivit beviljad (febr. -21). En förberedande internationell patentansökan lämnades också in i juli-21


Övrigt

Alla verktyg, inklusive ett varsitt MSC kit samt gjutsand är till låns under kursen. När det gäller metaller är brons och mässing gratis medan silver kostar 14 kr/gram. Det går naturligtvis bra att ta med sig eget silver (t.ex. 'skrot') till kursen.


Kursen vänder sig till dig som är 18 år och uppåt.


Några bilder på alster från helgkurser som hölls hos Frenesi Design i Uppsala under våren-sommaren 2021

Skriv gärna här om du har några frågor kring kurserna.

 
 
 
 

Kontakt  


Tel: +46 760 36 95 95
E-mail: msc.stockholm.ab@gmail.com