"The whole is more than the sum of its parts."
AristotleLär dig mer om innovationenSimple
Flexible
Innovative

Fun


En mer utförlig version av den här videon kan du hitta på VideosMSC Gjutdelar och Tillbehör


(klicka på en siffra för en beskrivning av delen)


Beskrivningar

1. a-c. Den längre gjutflaskan. Bildar en 4-delad gjutflaska med diameter 6 cm (utan segmentdelare) och höjd 7.2 cm. Lämplig för t.ex. gjutning av halssmycken. Här monterad med 4 cylindersegment, segmentdelare (a), spännband (b) och 3 st slangkämmor (c).


2. Den kortare gjutflaskan. Bildar en 4-delad gjutflaska med diameter 6 cm och höjd 3.5 cm. Bra att använda till t.ex. ringgjutning. Kan kombineras valfritt med den längre flaskan (1) eller locket (3). Monterad som den längre flaskan, men med bara en slangklämma runt spännbandet.


3. Odelat lock. Diameter 6 cm och höjd 2.8 cm. Kan kombineras valfritt med MSC flaskorna. Har ingen fals, som sätter ihop lock och bottenflaskan. Det underlättar betydligt då locket ska dras rakt upp. Maskeringstejp och spännband (här fäst runt locket) används istället. Det här spännbandet kan förstås också användas för att spänna ihop två 4-delade flaskor eller andra kombinationer man vill använda.4. Specialskruvmejsel för slangklämmorna. Nog det mest använda verktyget vid tillverkningen av gjutformen.


5. Stativplatta i stål, 14 cm i diameter. Tjänar som guidning av segmenten mot mitten när dom trycks ihop runt modellen. Märkta med koncentriska cirklar, linjer för segmenten samt segmentnummer.


6. Kon, magnetisk i botten och försedd med en liten spets i toppen.  Fungerar dels som ett stativ för modellen, som trycks fast på spetsen (ev. behöver man förstärka  fästet med lite modelllera) dels som 'modell' för ett ingöt, särskilt viktigt att ha vid gjutning i gips. Kan placeras varsomhelst på stativplattan, eftersom den är magnetisk. Stark magnet av neodym, som gör att den sitter säkert på plattan under ihoptryckning av segmenten. 


Nytt förbättrat stativ.


7. Flerledat stativ med en neodymmagnet i foten som tillåter godtycklig placering av stativet på basplattan. Mycket användbar, dels for en stabil placering av modellen, dels för att orientera modellen på bästa sätt. För en given orientering av modellen ser man vilka delar som hamnar mellan två segmentlager (titta rakt uppifrån) och om det blir något underskär i segmenten (titta från sidan i varje kvadrant på basplattan).  Korntången kan enkelt bytas ut mot en krokodilklämma om man önskar det. Stativet kan förstås kombineras med en magnetiska konen. Korntången/krokodilklämman tas enkelt bort från modellen när den sitter stabilt mellan segmenten. 


8. Hållare för 2 eller 3 sandsegment. Bra verktyg i aluminium när man behöver hålla ihop sandsegment, vilket är svårt med bara händerna.9. Stark neodym-magnet.  Fungerar bra som ett handtag när man ska dra ut framförallt det första segmentet från modellen. Det är svårt att få grepp om segmentet med händerna och en utdragning i rätt riktning är det mest kritiska momentet vid MSC gjutning


10. Ca 50 cm magnettejp. Bra när man ska gjuta i gips, för att täcka över spåret på insidan av locket. Spåret behövs för att hålla fast sanden vid sandgjutning11. Tunna plattor för gjutning av t.ex. ringar. Det är nödvändigt att lägga en platta under modellen om den är ihålig (som en ring) för att inte förstöra segmenten när dom tas bort från modellen. Diametrarna på plattorna är 13, 18 och 22 mm.12. Tunn stålplatta 9 x 1 cm. Bra redskap att använda om man vill placera den magnetiska konen (6) 'uppochner'  på godtycklig plats, t.ex. i locket vid gipsgjutning (som ingöt). Se bild nedan.